Acest prim text vine în întâmpinarea celor care vor să afle detalii despre organizarea evenimentului, desfășurarea curselor, planurile pe care le avem și alte chițibușuri. Noi am fi vrut să le includem pe toate în date exacte, dar cum încă multe sunt în lucru și nu vrem să anunțăm ceva oficial și după să schimbăm, am preferat să scriem un mic text despre toate acestea. Vom publica și alte articole pe măsură ce ne apropiem de octombrie.

Așa cum majoritatea ideilor bune au apărut din întâmplare, la fel s-a ivit și a noastră. Ne întorceam de la munte, iar printre subiectele de discuție din tren, am vorbit și despre concursurile de alergare. După câteva minute ne-am spus, hai să organizăm și noi, iar pentru că trenul tocmai ce trecea prin Breaza, păi breaz să fie concursul! Numele a fost ales pentru rezonanța sa și pentru că am tot parcurs valea Prahovei în lung și-n lat, în aproape toate drumurile noastre către munte, natură și frumos.

Asta se întâmpla la sfârșitul lui mai, deci acum o lună și jumătate. Chiar dacă nu avem toate detaliile puse la punct, credem că într-un timp destul de scurt, am reușit să tragem liniile principale și să anunțăm public concursul. Lucru necesar tocmai pentru a face cunoscut evenimentul publicului larg.

Resursele și partenerii îi aveam deja alături din alte evenimente similare, așa că nu ne-a fost greu să începem demersurile necesare. Duminică seara a sosit ideea, iar luni deja vorbeam cu persoanele care știam că ne vor ajuta. Iar ajutorul lor a fost imediat și necondiționat, vă mulțumim pentru asta!

Partenerul principal al maratonului este Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al orașului Breaza, dar cum nicio instituție, firmă sau club nu funcționează de la sine, este de fapt vorba de oameni reali în spatele oricărei denumiri. În cazul de față Ramona Niță este persoana care ne oferă fără nicio reținere tot sprijinul necesar pentru organizarea acestui eveniment. Mereu are idei, soluții și aduce noi parteneri și noi posibilități.

Primăria și Consiliul Local ne vor ajuta cu toată logistica necesară unui astfel de eveniment, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova ne va fi și de această dată alături și suntem siguri că și alții ni se vor alătura în demersul nostru.
Noi fiind Clubul de Turism și Arte Escamonde Ploiești.

Primul lucru pe care am încercat să-l facem, a fost să identificăm locul necesar amplasării taberei. Am vrut să fie puțin în afara orașului, dar totuși cu toate facilitățile necesare. Ramona a găsit locul perfect, așa că avem o minunată pajiște unde vom avea montate corturile dedicate organizării, este suficient loc pentru corturile participanților, spații pentru relaxare și desfășurare multor activități de tabără.

Bineînțeles, avem acces la apă curentă, curent electric și vom avea toalete ecologice în tabără. Curățenia înainte de toate!

Accesul se face ușor pe drum asfaltat, iar parcarea o să fie la poarta taberei, imediat lângă drum, tocmai pentru a nu deranja frumusețea naturală a locului. Nu credem că pentru două minute de mers pe jos merită să avem noxe și zgomot la ușa cortului. Și nici nu vrem să vă stricați mașinile.

Traseele curselor sunt în mare plănuite, dar încă nu am reușit să le înregistrăm pe aplicații precum Strava. Asta din mai multe motive. Nici nu suntem alergători de performanță și poate nici nu credem atât de tare în oferirea tuturor informațiilor așa dintr-o bucată. Breaza este o zonă deluroasă, cu păduri, poieni și fânețe, iar traseul va trece prin toate aceste zone, urmând drumuri forestiere, poteci și pe alocuri șoseaua asfaltată. Vom încerca pe cât posibil să ne ferim de zonele apoase, dar în multe locuri predomină terenul argilos, iar dacă va ploua, ne așteptăm să vă vedem zâmbetul larg dincolo de noroiul de pe față.

Revenind la trasee, pentru moment putem spune că vom avea diferențe de nivel de aproximativ 4-600 m, pajiști, poteci, pante scurte și nu foarte abrupte, păduri și drumuri forestiere. Pe alocuri vom lega toate acestea folosindu-ne și de drumuri asfaltate sau pietruite, pe distanțe cât mai scurte posibil. Vrem ca alergarea să fie pe terenuri naturale și cât mai puțin pe asfalt.

Pentru moment vă putem spune următoarele detalii despre traseele de concurs.

Punem tabăra în zona Gura Beliei. Urcăm câteva serpentine din drumul principal pe strada Tălii, spre Talea. Chiar după pensiunea “Speranța” se află o construcție părăsită pe stânga (în sensul de urcare). Lângă aceasta o să fie parcarea și de aici se intră în tabără. Tot aici este și startul, iar traseele vor porni pe drumul forestier notat pe hărți ca DJ 206. Dar să nu credeți că este un drum practicabil pentru vehiculele normale, acesta este un drum forestier.

Toate traseele vor avea același loc de start și vor porni pe acest drum forestier. Descrierea fiecărui traseu o voi face în următoarele articole. Pentru moment menționăm doar Fagul Prințesei, satul Surdești, Valea Târsei, belvedere Mălaiele, Trovanți sau islaz Turbatu. Toate traseele vor trece prin frumoase peisaje, iar toamna vor face din această alergare, o trecere prin natură și culori. Cursele nu vor fi de tip circuit, pentru că sosirea o să fie în oraș. Vrem să fiți cu adevărat felicitați pentru reușita voastră și mai avem ceva în plus. Mai exact, un simplu duș. Sosirea este aproape de baza sportivă din oraș, așa că fiecare participant va avea posibilitatea ca imediat după cursă să facă duș în condiții normale. După curse urmează petrecerea câmpenească, așa că vrem să fim cu toții binedispuși!

Pentru ca toți alergător să aibă schimburi curate și prosop la sosire, înainte de start, fiecare participant poate lăsa un pachet care să-l aștepte la sosire. Noi le vom transporta de la start la sosire. Dușul este cadoul brezenilor pentru voi.

Întoarcerea în tabără se poate face pe jos în jumătate de oră, cu mașinile personale sau cu microbuzele spre Talea.

Iar petrecerea va include bulz pregătit chiar de ciobani, chitară, foc și diferite licori din fructele zonei. Efectiv nu are ce să fie rău, vă așteptăm!

Imagini și text: Cătălin Munteanu

Categories: Ştiri